Alkohol

Maggan Hägglund: Det var enklare att sluta dricka än jag trott

För att dämpa stress och ångest blev det ett glas vin. Sedan två, och tre. Tills den dag Maggan Hägglund vaknade med minnesluckor och fläckar på golvet – då sa hon stopp.

En sommarmorgon kom hon ner i köket och upptäckte att golvet i det nya huset var solkigt av vin. I soporna låg en snabbmats-förpackning som hon inte mindes att hon ätit kvällen innan. Den stunden insåg hon att hon var tvungen att sluta dricka, skriver författaren och journalisten (tidigare chefredaktör för tidningen Tara) Maggan Hägglund i boken Njutningsparadoxen.

Tolv år senare säger Maggan Hägglund att hon tog beslutet att bli nykter eftersom hon började dricka av helt fel orsaker – för att mota stress och ångest.

– Jag kunde dricka lagom i perioder, men sedan dricka flera dagar i rad när jag inte mådde bra.

”Jag slog igen dörren till möjligheten att ta två glas vin, eller tre, eller fem när jag behövde koppla av.”

Maggan Hägglund

Hon hade försökt dra ner på drickandet tidigare, genom vita perioder och olika regler hon satt upp för sig själv. Men det hade inte fungerat.

– Nu slog jag igen dörren till möjligheten att ta två glas vin, eller tre, eller fem när jag behövde koppla av. Och jag blev förvånad över hur enkelt det var att sluta när jag väl beslutat mig för att göra det.

En kväll när hon hade ångest, i början av nykterheten, blev hon sugen på att dricka. Men hade inget vin hemma.

– Dagen därpå märkte jag att ångesten hade gått över ändå – och insåg hur trevligt det var att upptäcka det utan att vara bakfull.  

Reaktionerna från omgivningen var en salig blandning. När hon berättade för en vän att hon blivit nykter, sa kompisen ”Va? Du? Du som har så bra kontroll på ditt drickande!” En favoritbartender i Los Angeles som precis skulle presentera ett nytt rödvin som de fått in, tog direkt bort flaskan och sa ”Good for you!”. I övrigt var det var det inte många som kommenterade beslutet.

”Efter ett tag upptäckte jag min hjärna blev mycket mer stresstålig och att min ångest minskade.”

Maggan Hägglund

Snart märkte Maggan Hägglund de fysiska fördelarna med att vara nykter.

– Det första konkreta jag märkte var att hyn i ansiktet blev mycket bättre. Efter ett tag upptäckte jag min hjärna blev mycket mer stresstålig och att min ångest minskade. Det kändes lite fånigt: Här hade jag druckit för att dämpa stressen och så hade drickandet ökat min stresskänslighet! säger hon, och fortsätter:

Maggan Hägglund. Foto: Stefan Tell

Maggan Hägglund berättar att hon fick ändra sitt liv och schema totalt.

– Dels tog det mycket längre tid att koppla av på andra sätt – genom att vila, se på tv, träna, pyssla eller läsa. Och jag märkte att jag inte orkade packa in så mycket i min kalender. Som nykter kände jag tydligt när jag blev trött.

Boken Njutningsparadoxen (Libris) skrev hon 2014. Titeln syftar på att livet kan vara mer njutningsbart om man drar ner på det man njuter av.

– Om man tycker att det är en verklig njutning att dricka till exempel ett glas rött vin kanske det blir ännu mer njutningsfullt om man begränsar sig. Fler glas blir inte mer njutning – tvärtom, säger Maggan Hägglund, och fortsätter:

”Jag trodde att solen skulle gå i moln, att livet skulle bli så trist – men det blev tvärtom mycket bättre.”

Maggan Hägglund

– Och för mig personligen så blev livet så mycket bättre när jag slutade dricka som jag gjorde. Jag trodde att solen skulle gå i moln, att livet skulle bli så trist – men det blev tvärtom mycket bättre.

Hon har också skrivit om högkänslighet i boken Drunkna inte i dina känslor; ”En överlevnadsbok för sensitivt begåvade” tillsammans med Doris Dahlin. Maggan Hägglund tror att högkänslighet kan utgöra en extra risk för att dricka mycket.

Hon påpekar att den som är högkänslig kan ha det svårt att hantera alla intryck och känslor som sköljer över en. Och utan att man själv förstår det så ökar man istället sin hjärnas känslighet och blir mindre tålig för stress och ångest när man dricker alkohol.

– Själv tyckte jag att jag kunde finna en ro i berusningen, jag kände mig närmare mig själv, ångest och stress dämpades. Jag kan tänka mig – utan att ha några bevis för det – att många som dricker för mycket gör det för att skärma av sina känslor. Det gäller att istället lära sig att hantera sina känslor, få en balans, säger Maggan Hägglund.  

Mer från Accent