Ungefär 5 procent av befolkningen är drabbad av diabetes. IOGT-NTO-medlemmen Linda Vackenklint fick i fjol veta av sin läkare att hon fått sjukdomen.
– Jag utreds fortfarande eftersom de inte är säkra på om det är typ 1 eller 2 jag har, berättar hon.
Hon började söka information på Internet.
– Jag kollade runt för att försöka förstå varför jag drabbats och vad jag själv kan göra. I en Facebook-grupp dök en diskussion om alkohol upp. En i gruppen redogjorde för hur alkohol påverkar insulinproduktionen och att man ska tänka sig för.
Många i gruppen blev irriterade på inlägget, men Linda Vackenklint tyckte att han verkade veta vad han pratade om. Hon fortsatte att söka information och tyckte att hon fann stöd i forskningen.
– Jag hittade en massa fakta som talade för att sluta dricka alkohol och undrade varför ingen sagt något till mig. I stället hade jag fått en liten broschyr där det stod att det inte fanns några skäl att avstå från alkohol, bara att man skulle undvika att dricka på fastande mage. Den innehöll betydligt mer information om vad man inte skulle äta.
Linda Vackenklint, diabetiker”Jag hittade en massa fakta som talade för att sluta dricka alkohol och undrade varför ingen sagt något till mig.”
Men när hon tog upp saken med sin läkare fick hon inget gehör.
– Hon tyckte absolut inte att det fanns någon anledning för mig att sluta dricka alkohol.
Linda Vackenklint hade redan tidigare funderat på att bli medlem i IOGT-NTO, och nu gjorde hon slag i saken.
– Min kropp är sjuk och jag vill göra allt för att hjälpa den, även om jag drack väldigt måttligt. Jag har man och fyra barn som jag vill finnas kvar för. I IOGT-NTO har jag träffat andra som också har diabetes och jag föreslog föreningen i Alingsås, där jag är medlem, att anordna en föreläsning.
Den som kom och föreläste var Peter Fors, specialist i allmän invärtesmedicin och ansvarig för diabetesmottagningen i Alingsås. Han tror att det bemötande Linda Vackenklint fått inom vården delvis beror på en ambition att undvika att patienterna ska se på sig själva som sjuka.
– Framför allt gäller det typ 1-diabetes, som främst drabbar unga personer. Man vill att de ska känna att de kan leva ett normalt liv. Det är nog ett utslag av vår alkoholkultur. Det är känsligt med alkohol. Det är inte alls lika känsligt att säga till någon att röra på sig mer, säger han.
Peter Fors, läkare”Det är känsligt med alkohol. Det är inte alls lika känsligt att säga till någon att röra på sig mer.”
Han jämför med hur det var tidigare, när man skulle få folk att sluta röka eller börja använda bilbälte.
– Det ansågs att man gav sig på individens rätt och det är kanske likadant när man diskuterar skadliga effekter av alkohol.
Om man behandlas med insulin finns en del risker vid alkoholrus.
– Alkohol bryts ner i levern. När den bryts ned förhindras socker att frisättas, och om man då behandlas med insulin finns risk att man drabbas av allvarligt låga blodsockernivåer, vilket kan leda till förvirring, medvetslöshet och kramper. Vid stort alkoholintag finns också risk att drabbas av bestående hjärnskador och enstaka dödsfall finns beskrivet.
Alkohol och bukfetma försämrar leverns funktion.
– Alkohol innehåller stora mängder energi som lagras som fett i bukhålan och som fett i levern. Detta leder till nedsatt känslighet för insulin vilket leder till höga blodsocker, höga blodfetter och högt blodtryck vilket i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Fettlever kan också utvecklas till levercirros, säger Peter Fors.
Peter Fors”Alkohol är ett lösningsmedel som påverkar nerverna och leder till samma skador på nervsystemet som diabetes.”
Alkohol ökar också risken för nervskador.
– Alkohol är ett lösningsmedel som påverkar nerverna och leder till samma skador på nervsystemet som diabetes. Risken ökar för svårläkta sår på fötterna, balanssvårigheter, och impotens.
Om det finns någon nivå på alkoholkonsumtion där risken börjar öka vet han inte.
– Sannolikt är det väldigt individuellt. Enligt Socialstyrelsens nya riktlinjer finns inga riskfria nivåer. Men livets mening är ju inte att undvika alla risker, så man får göra en egen bedömning.
Några råd vill han ändå ge.
– Att minska på alkohol bör vara en viktig del i kostrekommendationerna. Typ 2-diabetiker som dessutom är överviktiga bör tänka sig för innan de dricker. Som läkare bör man försöka få en diskussion med patienterna utifrån deras konsumtion.
Det är viktigt att patienten får kunskap.
– Mellan måltider förbrukar man socker. Det är då blodsockret riskerar att sjunka till för låga nivåer, särskilt om patienten behandlas med insulin. Om levern är upptagen med att bryta ner alkohol hinner den inte med att öka sockerproduktionen för att möta insulinnivån, vilket kan leda till insulinkoma.
Det är ett farligt tillstånd, särskilt om det inträffar under sömnen.
– Jag har två patienter som drabbats av bestående hjärnskador på grund av att de druckit stora mängder alkohol och inte ätit innan de gått och lagt sig. Därför brukar jag uppmana unga patienter som dricker att gå vägen via ett hamburgerställe på väg hem från festen.