Storbritannien

Kameror gissar ålder på alkoholkunder

Nu testas automatisk åldersbedömning för att kunder ska slippa vänta på personal vid självutcheckning.

I Storbritannien har butikskedjor börjat testa automatisk åldersbedömning vid självscanningskassorna. Detta för att bedöma kundernas ålder när de handlar alkohol. På så vis ska kunderna slippa invänta personal som gör ålderskontroll. Det rapporterar BBC.

En kamera bedömer om kunden är över 25 år efter kundens medgivande. Verkar kunden vara yngre tillkallas personal som kontrollerar legitimation.

– Att vänta på personal för att få sin ålder kontrollerad kan vara frustrerande för kunderna, säger Robin Tombs, VD för Yoti, företaget som utvecklat tekniken, till BBC.

Han påpekar att det inte handlar om ansiktsigenkänning. Fotografierna sparas inte och försöker inte identifiera personerna genom att jämföra bilden mot någon databas.

Systemet har provats ut på fler än 125 000 ansikten mellan 6 och 60 år. Bedömningarna landande mellan 2,2–1,5 år fel för åldersgruppen 16–20 år.

Hur kunderna uppfattar systemet återstår att se. Ett tidigare system med ansiktsigenkänning för att identifiera personer med ”tjuvaktigt” beteende fick många att reagera. Det systemet byggde dock sannolikt inte på kundens godkännande.

Mer från Accent