Alkoholtjatet

Jenny Strömstedt: Alkohol värdemätare på relationen

Tv-profilen Jenny Strömstedt har strategier för att undkomma "tjatdrickande". Men när vänner bjuder in till fest tycker hon att det kan vara svårt.

Jenny Strömstedt, programledare för Nyhetsmorgon, är inte nykterist, men vänder sig mot slentrian-drickandet och omgivningens tjat om att dricka.

Hon beskriver hur en övertalningskampanj kan starta; ”Äsch, ett glas hinner du! Jag häller upp lite. Ta en taxi sedan! Är du gravid?”.

– Du blir en liten ”partypooper”, alltså en tråkig person som drar ner stämningen om du inte dricker. Men bara om folk lägger märke till att du inte dricker alkohol, vilket de inte alltid gör, säger hon.

I somras skrev Jenny Strömstedt en uppmärksammad krönika i Expressen om just tjatdrickandet och hur hon gör för att själv ducka det sociala tvånget:

”Nej tack. Två små skitord, så självklara och så svåra. Men där tjatsex har förpassats till den unkna eran som föregick Metoo-rörelsen, är tjatdricka fortfarande ett ritualiserat socialt tvång!”

Krönikan handlade om sommardrickandet, med afterworks på uteserveringar, rosékvällar och grillmys. Men hon tycker att problemet är minst lika aktuellt under vinterhalvårets högtidsdagar.

På stora tillställningar, exempelvis vid företagsfester, tycker Jenny Strömstedt att det är enklare att strunta i alkoholen. Men när bekanta eller vänner bjuder på kalas blir det genast tuffare.

– Många gånger har de kanske lagt ner mycket energi på att fixa mat och tänkt till med viner och andra drycker. De har en förväntan på hur de ska ordna en trevlig kväll.

”Att komma dit och säga nej blir som en värdering av relationen, som att den inte är tillräckligt mycket värd.”

Jenny Strömstedt

– Att komma dit och säga nej blir som en värdering av relationen, som att den inte är tillräckligt mycket värd, säger fortsätter hon.

Jenny Strömstedt har hittat olika strategier för att undvika tjat och frågor.

– Jag gör ingen grej av att jag avstår, och kan exempelvis stå  med mitt glas utan att dricka upp. Eller så tar jag en alkoholfri öl, för då blir det färre frågor. Med en läsk blir det genast återigen den där värderingen av tillfället, som om andra tycker att man inte lägger lika mycket engagemang i träffen. Det är trist att alkohol ska bli den värdemätaren. Supertramsigt egentligen, säger hon.

Med hennes jobb skulle det vara enkelt att dricka alkohol varenda dag, konstaterar hon. Ett jobb där hon ska knyta många kontakter och ofta har evenemang att gå på, gör att exponeringen blir stor. Men nu för tiden väljer hon gärna alkoholfritt. Alkoholfri öl, ginger beer, eller kombucha, som har lite vuxnare smaker är hennes favoriter.

Jenny Strömstedt tror att alkoholnormen håller på att förändras. Men fortfarande dricker många alkohol, trots att de inte har lust, menar hon. Hon refererar till en undersökning från Systembolagets dotterbolag IQ som visar att drygt hälften av alla någon gång har utsatts för övertalning att dricka mer än tänkt.

Samma undersökning visar också att 50 procent har avstått från att gå på ett socialt sammanhang för att slippa dricka. Det gäller även henne själv.

När en viss person ringer orkar hon ibland inte svara, eftersom varje möte handlar om att ses på krogen. Då är det lättare att inte ses.

– Visst händer det att jag avstår när det lätt blir så. Samtidigt tycker jag också att alkohol kan vara rätt trevligt när människor kan hantera det i lagom mängder, säger hon.

Mer från Accent