Jenny Rangmar. Foto: Nicke Johansson.

Jenny Rangmar: Många underskattar riskerna med alkohol under graviditeten

"Vi som forskar på det här området vet att även en liten mängd alkohol kan ge skador." Det säger forskaren Jenny Rangmar.

Varför intresserar du dig för ämnet alkohol och graviditet?

– Jag gled in på den här forskningen på ett bananskal. Men sedan blev det fascinerande. När jag skulle doktorera ville jag undersöka hur gick det gått för barn med fetalt alkoholsyndrom, FAS, i vuxen ålder. Jag ville undersöka de långsiktiga psykologiska konsekvenserna.

Vad kom du fram till?

– Nästan alla i min studie hade vuxit upp i familjehem, alltså inte tillsammans med sin biologiska mamma. Som vuxna hade halva gruppen arbete, medan en tredjedel var förtidspensionärer och övriga levde på olika typer av bidrag. Många av dem har mått dåligt genom livet, och bland annat vårdats för ångest och depression.

Vad tycker du bör studeras vidare inom området?

– FAS syns ofta genom karaktäristiska ansiktsavvikelser. Men ett barn kan ha alkoholskador utan att det syns på utsidan. De kan ha små kognitiva svårigheter, som visar sig i beteendet. Dessa svårigheter är mer okända och många underskattar riskerna med att dricka alkohol under graviditeten. Vi som forskar på det här området vet att det finns en risk att även en liten mängd alkohol kan ge skador.

Mer från Accent