Departementsbyte

IOGT-NTO om flytten: ”Oroväckande”

Ansvaret för Systembolaget övergår från socialdepartementet till finansdepartementet.

Den 1 januari överförs ansvaret för Systembolaget till finansdepartementet och dess chef, finansminster Elisabeth Svantesson. Det oroar IOGT-NTO:s ordförande Lucas Nilsson.

– Ett märkligt och oroväckande beslut. Systembolagets är förvisso ett statligt bolag, men deras uppgift är ju inte att maximera vinsten och generera så stora intäkter till staten som möjligt. Om flytten får regeringen att se Systembolaget som ett bolag som ska generera så stora intäkter som möjligt så är jag väldigt orolig, säger han.

Enligt finansdepartementet är skälet till flytten att den nya regeringen vill samla förvaltningen av bolagen med statligt ägande.

”För Systembolaget innebär detta att finansdepartementet kommer att svara för ägarstyrningen i stället för socialdepartementet. En viktig förändring blir då att Systembolaget kommer att jobba ihop med ett förvaltarteam bestående av experter inom bland annat hållbarhet, juridisk-, och bolagsanalys. Detta innebär ökade möjligheter att utveckla Systembolaget”, kommenterar Victoria Ericsson, pressekreterare på departementet, i ett mejl till Accent.

”Systembolagets samhällsuppdrag ligger fast.”

Victoria Ericsson, Systembolaget

Hon påpekar att flytten inte ska påverka uppdraget.

– Samtidigt vill vi vara tydliga med att Systembolagets samhällsuppdrag ligger fast. Det ändras inte av flytten av ansvar mellan departementent.

Lucas Nilsson anser dock att det funnits en anledning till att Systembolaget legat under socialdepartementet.

– Systembolaget har ett socialpolitiskt uppdrag som riskerar att urholkas om man lägger det på ett departement som har annat fokus. Glömmer man bort uppdraget så har Systembolaget spelat ut sin roll. Systembolaget är inte ett bolag som alla andra eftersom alkohol inte är en vara som alla andra, säger han.

Mer från Accent