Flygsäkerhet

Fulla passagerare fortsätter hota flygsäkerheten

Ett år efter att en ny uppförandekod införts för att stävja fylleriet på flygplan har inte mycket hänt.

Uppförandekoden är en överenskommelse mellan polisen, flygbolagen, flygplatserna och flygplatsbutikerna för att minimera störande beteende bland passagerarna. En undersökning bland fackförbundet Unites 30 000 medlemmar visar att 78 procent hade stött på aggressiva, alkoholpåverkade passagerare och fler än var tionde har varit med om att flygsäkerheten hotats efter uppförandekodens införande. Färre än var fjärde tyckte att överenskommelsen har minskat fylla och störande beteende.

Enligt reglerna ska ingen person få beträda flygplanet berusad eller bli berusad på planet. Varken ombord på flygplanet eller i flygplatsens barer ska passagerare, som bedöms bli berusade, serveras alkohol. I flygplatsbutikerna ska personalen förmana kunderna att inte öppna förpackningarna och dricka alkoholen före eller under flygningen.

– De förolämpningar och störande beteenden som besättningen får stå ut med när de gör sitt jobb för att säkerställa säkerheten för passagerarna skulle inte tolereras i någon annan bransch eller situation i livet, säger Oliver Richardson, Unites representant för civil luftfart.

Han efterlyser handlingskraft från både företagen och regeringen och hoppas att de ska strama åt reglerna, och se över hur mycket alkohol man får dricka före en flygresa och strängare straff till dem som beter sig illa.

Under 2016 rapporterades 421 berusningsincidenter till flygmyndigheterna i Storbritannien.

Aftonbladet skrev i somras att ett alkholförbud väntas på flygen och flygplatserna på den populära ögruppen Balearerna, där Mallorca, Menorca och Ibiza ingår, med anledning av ett flertal incidenter.  IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero skrev i samma tidning en debattartikel om att samtliga flygningar bör vara alkoholfria.

Mer från Accent