Alkohol

Forskarnas förhoppning: Gel ska bryta ner alkohol redan i magen

I framtiden kan både berusning och långsiktiga skadeverkningar undvikas, hoppas schweiziska forskare.

Schweiziska forskare har utvecklat en proteinbaserad gel som bryter ner alkohol inne i kroppen utan att göra skada. Forskarna tror att man i framtiden ska kunna minska alkoholens skadliga verkningar på kroppen med hjälp av gelen, det skriver Science Daily.

Alkoholen tas ofta upp i blodet via slemhinnorna i magen och tarmarna. Gelen bryter ner alkoholen till ättiksyra innan den tas upp av blodet. På så sätt skulle man kunna minska både berusning och skadliga hälsoeffekter.

– Gelen gör att alkoholen bryts ner i matsmältningskanalen istället för i levern. I motsats till när nedbrytningen sker i levern så bildas ingen acetaldehyd, säger Raffaele Mezzenga, forskare vid ETH Zürich.

Acetaldehyd tros ansvara för en stor del av den skada som alkoholen gör på kroppen.

Gelen består av ett vassleprotein och innehåller järnatomer och väteperoxid som sätter igång den reaktion som omvandlar alkohol till ättiksyra. Tanken är att gelen intas innan alkoholen och ska då bidra till att mindre alkohol tar sig ut i blodet.

– Det är hälsosammare att inte dricka alls. Gelen skulle kunna vara av intresse för den som inte vill avsäga sig alkohol helt, men som inte vill påfresta kroppen och inte heller är ute efter berusningen, säger Raffaele Mezzenga.

Än så länge har gelen bara testats på möss, där den lyckades minska mängden alkohol i blodet med 56 procent. Fler tester måste genomföras innan gelen kan bli aktuell att använda på människor.

Mer från Accent