Alkohol och graviditet

För ung för en drink

Idag är det internationella FAS-dagen. En kampanj under namnet "Too young to drink" vill uppmärksamma riskerna med att dricka alkohol under graviditeten.

Klockan 09.09 på morgonen lanserades kampanjen ”Too young to drink”. 60 organisationer i 30 olika länder deltar. Barn som är drabbade av FAS (Fetalt Alkohol Syndrom) kan ta symptom såsom sociala svårigheter, dåligt minne och speciella ansiktsdrag. Men sjukdomen har alltid samma orsak – mamma drack under graviditeten.

I ett pressmeddelande uppmanar Marianne Skar, generalsekreterare på Eurocare som arbetar för att förebygga och minska alkoholskadorna i Europa, EU-kommissionen att agera.

– FAS är ett internationellt problem och kräver en internationell lösning. Hittills är Frankrike det enda europeiska landet som har varningsmeddelande på alla alkoholdrycker. EU-kommissionen kan vidta åtgärder och stödja medlemsstaterna att öka medvetenheten om detta problem. Vi hoppas att den nya EU-kommissionären för hälsa prioriterar den här frågan, säger Marianne Skar i pressmeddelandet.

Mer information om ”Too young to drink” hittar du på kampanjhemsidan.

I Accent nummer 8/2010 publicerade vi ett bildreportage om då tolvårige Simon som föddes med FAS. Simons starka berättelse startar på sida 30.

Mer från Accent