Alkohol

Fler dricker mer under sommaren

Hälften av alla svenskar uppger att de dricker större mängd alkohol vid fler tillfällen sommartid än under andra delar av året. Det visar en ny SIFO-undersökning på uppdrag av IQ.

Midsommarhelgen står för dörren och med den går startskottet för en sommar med betydligt mer alkohol vid fler tillfällen än under det mörka halvåret.

52 procent av svenskarna uppger enligt IQ, som är ett dotterbolag till Systembolaget, att de dricker mer alkohol oftare under sommaren. På frågan hur man tror att man kommer att dricka, svarade var tredje person att de tror att de kommer att dricka minst 3–4 gånger i veckan under sommaren.

– Det är anmärkningsvärt mycket och kan leda till ändrade vanor när hösten kommer. De flesta klarar att minska sin konsumtion, men några kanske vill förlänga semesterkänslan genom att fortsätta dricka mer och snart sitter man fast i en högre alkoholkonsumtion än innan sommaren, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ.

Han understryker faran med att tro att det är mindre farligt att dricka mindre vid många tillfällen, snarare än mycket vid få tillfällen.

– Så är det inte! Media spär på bilden av att det är bra med några glas vin i veckan, men alkohol är inte bra, även om man inte super sig full. Man kan hamna i vanor man inte klarar att bryta och det blir även konsekvenser för omgivningen. Barn blir drabbade och man kan råka ut för olyckor. Alkohol och bad är till exempel en dålig kombination.

Han tipsar de som ofta dricker alkohol under sommaren att varva alkoholhaltiga drycker med några av alla de nya alkoholfria dryckerna som kommit de senaste åren. Det kan vara ett smidigt sätt att minska alkoholkonsumtionen.

Mer från Accent