Alkohol

Fick vänta två år på vård

Under två års tid träffade Claes sin socialsekreterare var tredje månad. Varje gång sa han att han ville ha vård. Men han beviljades ingen behandling. Foto: Joanna Wågström

Claes Sjöberg har missbrukat heroin sedan tio år tillbaka. I dag har han varit drogfri i en månad och är på behandling på Gålö behandlingscenter utanför Stockholm. Men vägen dit var lång.

När Claes Sjöberg för två år sedan skulle bli pappa ville han sluta med heroinet och sökte vård hos socialtjänsten.

– De sa att jag skulle pröva öppenvården först så jag gjorde det. Men det var svårt eftersom jag flyttade runt på härbärgen på nätterna, där flödar det droger, säger han.

Efter tre månader klarade inte Claes att hålla sig drogfri längre. Han plockade upp heroinet igen. Den här gången började han injicera drogen trots att han aldrig gjort det tidigare.

Under två års tid träffade Claes sin socialsekreterare var tredje månad. Varje gång sa han att han ville ha vård. Men han beviljades ingen behandling trots att han precis skulle få barn, var 31 år och, förutom öppenvården, inte hade gått igenom någon behandling tidigare.

– Jag sa att de kan skicka mig vart som helst, men jag fick hela tiden till svar att det inte fanns några pengar.

Till slut försökte Claes ta saken i egna händer och började söka pengar till vård via olika stiftelser.

– Det var skitjobbigt. Jag var ju mitt uppe i missbruket och var tvungen att fixa droger på dagarna.

Fick du några pengar?

– Nej det fick jag inte.

Under tiden hade Claes hela tiden kontakt med läkarna på Maria.

– Jag fick mycket stöd av läkarna och det var när de följde med på ett trepartsmöte med min socialsekreterare som jag fick beskedet att jag skulle få åka hit till Gålö.

Efter två års väntan fick Claes åka i väg på ett behandlingshem.

– Jag har bara varit här i en månad men jag känner redan att det gör skillnad. Här är det skyddad verkstad och jag får tid för mig själv. Jag tycker att det är helt omvänt att man ska gå på öppenvård först. Jag var motiverad redan då och ville verkligen ha hjälp. Min dotter är två år nu, hade jag kommit in på en behandling på en gång hade jag kanske bott med min familj nu, säger han.

Joanna Wågström

Mer från Accent