Alkohol

Ekobrottslingar smugglar alkohol

Den olagliga smugglingen av stora partier alkohol har ersatts av helt laglig privatimport. Där upphör dock lagligheten. Alkoholen säljs snabbt vidare och någon punktskatt betalas inte.

Staten luras på tiotals miljoner enligt Svenska Dagbladet.

–Stora beslag på tiotusentals liter alkohol gör vi inte längre. I stället kommer det in enorma mängder sprit och öl helt lagligt, med alla tillstånd i ordning. Sedan körs det till ett registrerat skatteupplag där man säljer av det så fort som möjligt utan att någonsin betala den svenska punktskatten. Och det handlar inte om några småpengar utan om motsvarande 450 kronor per flaska hundraprocentig sprit, berättar Mikael Lindgren, chef för den operativa ledningen av brottsbekämpningen inom Tullverket till Svenska Dagbladet.

För hanteringen används bulvaner. Varorna deklareras som de ska i tullen, men när skatten ska vara betald, efter tre månader finns inte bulvanerna kvar i landet. Ett tomt lager hos ett företag med skatteskulder är allt som återstår.

Enligt Svenska Dagbladet har tullen omhändertagit allt fler varor enligt punktskattelagen men risken att åka fast är ändå liten.

–Det är svårt för oss att göra något åt det, men man skulle kunna återinföra det gamla systemet med garantikuponger som importören fick köpa i förväg hos handelskammaren. Eller så måste även svenska myndig heter ha kontroll över transporten från det att den börjar till den slutar, ett slags övervakningssystem, säger Mikael Lindgren till Svenska Dagbladet.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer