
Systembolaget ökade sin nettoomsättning med 3,2 procent förra året, jämfört med 2023, det visar Systembolagets bokslut. Ökningen beror främst på en höjning i alkoholskatten, men också på att kunderna köper större volymer och att producenterna höjt sina priser. Den genomsnittliga systembolagskunden handlar 4,3 liter per besök, vilket ligger i linje med förra året. Men summan som genomsnittskunden spenderar under ett besök ökade förra året med 2,4 procent, till 301 kronor.
Den totala omsättningen för Systembolaget uppgår nästan till 40 miljarder kronor under förra året. Trots det blev rörelseresultatet något lägre än föregående år på grund av förskjutningen i vad kunderna köper och att Systembolagets utvecklingsarbete blivit dyrare. Försäljningsvolymen ökade bara med 1,1 procent, samtidigt som antalet kunder har ökat med 0,9 procent under året.
Det som ökar i försäljning, mätt i liter, är främst öl (2,7 procent), blanddrycker (2,4 procent) och det alkoholfria sortimentet (10,4 procent), samtidigt minskar andelen vin och sprit i Systembolagets försäljningssiffror. Alkoholfritt är dock fortfarande en relativt liten del av Systembolagets försäljning med 3,9 miljoner sålda liter under 2024. Systembolagets totala försäljning uppgick till 561 miljoner liter förra året, varav strax över hälften av mängden består av starköl.
Ölet ökar alltså på vinets bekostnad. Beer news har tittat närmare på vilka typer av öl som säljer på Systembolaget och finner att det fortfarande är de stora alkoholföretagen som är vinnarna. Mellan 2021 och 2023 gick det att se att små bryggerier tappade i Systembolagets försäljning. Nu verkar det tappet ha stannat av, men ökningen i ölförsäljningen tillfaller de stora bryggerierna.
2024 såldes åtta miljoner liter öl mer än året innan. Det betyder att svenskarna köpte öl från storbryggerierna för en halv miljard kronor mer än 2023. 95,5 procent av all öl som säljs på Systembolaget kommer från någon av de stora tillverkarna som Spendrups, Carlsberg, Åbro, Kopparbergs, Galatea och Krönleins.