Alkoholindustrin

Carlsberg utreds för barnarbete i Indien

Carlsberg utreds även för kartellbildning. Revisionsrapporter pekar på flera överträdelser.

Nyhetsbyrån Reuters har tagit del av flera handlingar där bryggeriet Carlsbergs överträdelser i Indien behandlas. Bland annat beskriver en rapport från 2018 att barn har varit anställda på ett av bryggeriets lager i regionen Jharkand. 24 av 41 anställda på lagret var under 21 år, vilket i Indien är den yngsta tillåtna åldern för att ta ett arbete. Vissa anställda var bara 16 år.

En revisor som utrett den danska alkoholjättens affärer i Indien har hittat ”potentiellt olämpliga utbetalningar” till lokala myndighetspersoner. Dokumenten berör också konflikter kring alkoholreklam på otillåtna platser och mutor, även om det i nuläget är oklart hur omfattande detta varit.

– Vi kan inte utesluta att det förekommit brott mot våra policys och uppförandekoder, säger Carlsberg i en kommentar till Reuters.

I höstas uppdagades också att Carlsberg i flera år har ingått i en kartell av företag som tillsammans kontrollerat ölpriserna i Indien. Processen mot kartellen pågår fortfarande.

Carlsberg kontrollerar uppskattningsvis 17 procent av den indiska ölmarknaden, som totalt sett är värd ungefär 70 miljarder kronor.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer