Alkohol

Bra resultat för digitalt stöd att dricka mindre

Forskare vid Linköpings universitet har utvecklat en app för den som vill dra ner på alkoholen.

En studie har visat goda resultat för appen, som under hösten blir tillgänglig för alla. 

– Många dricker för mycket. Många skulle vilja minska de negativa konsekvenserna, men det finns ett visst motstånd mot att söka hjälp. Vi tänkte att de flesta ändå söker på nätet och då ville vi göra något för dem, säger Marcus Bendtsen, universitetslektor vid Institutionen för hälsa, medicin och vård vid Linköpings universitet, som lett studien.

Information om alkohol finns redan på nätet, så det var inte det forskarna ville bidra med.

– Vi gjorde istället en app som man laddar ner i telefonen och som ger individuellt stöd för att minska konsumtionen.

Studiens deltagare rekryterades via annonser riktade till personer som sökte information på internet om hjälp att dricka mindre. Hälften av de som anmälda sig fick tillgång till det digitala stödet direkt. Övriga hänvisades till befintliga resurser på nätet och ombads att motivera sig själva att minska sin konsumtion och senare få tillgång till stödet.

– Det blev väldigt stor spridning på deltagarna. Den yngsta var 18 år och den äldsta 82. 

”Varje söndag fick de ett sms som uppmanade dem att utvärdera veckans konsumtion och tillgång till ett antal verktyg i mobilen.”

Marcus Bendtsen

De fick rapportera hur mycket de dricker per vecka och hur många gånger per månad de berusningsdricker.

– Varje söndag fick de ett sms med ett meddelande som uppmanade dem att utvärdera veckans alkoholkonsumtion. Sedan fick de tillgång till ett antal verktyg i mobilen. De som hade tillgång till stödet drack 25 procent mindre än de som inte fick tillgång, både när man tittade på den totala konsumtionen och antalet berusningstillfällen, säger Marcus Bendtsen.

Ett verktyg deltagarna fick var för att skriva sms till sig själv och välja när de ska skickas.

– Det var väldigt populärt. Mycket populärare än vi trott. Nu tittar vi vidare på hur deltagarna använde stödet, vad man gillade och vad mer man skulle vilja ha.

Studien varade i fyra månader.

– De fick alltså sexton påminnelser. Om de bara tryckte bort sms:et vet vi ju inte, men det var inte många som stängde av funktionen. Och för några kanske det räckte att de såg sms:et komma.

Marcus Bendtsen hoppas att appen ska vara färdig för lansering till allmänheten under hösten.

– Vi siktar på oktober–november. Just nu funderar vi över vad vi behöver förfina, vad vi behöver fokusera på, och vad vi behöver göra för att förbättra appen. Det är en längre process, en app behöver ju ständigt uppdateras, men vi gör vårt bästa för att få ut den så snart som möjligt.

”Ska vi bara erbjuda personlig hjälp så utestänger vi många.”

Marcus Bendtsen

Kommer appen att kosta något?

– Inte för användaren. Alkoholen kostar ju samhället mer än 100 miljarder kronor per år, så det finns ju pengar att spara.

Kan digitalt stöd verkligen fungera lika bra som personliga möten?

– Ja, absolut. För vissa. Ska vi bara erbjuda personlig hjälp så utestänger vi dem som inte kan tänka sig att söka hjälp. Den ena typen av stöd utesluter ju inte den andra.

Mer från Accent