Alkoholskador

Alkoholdöden har fördubblats i USA

En ny studie av de senaste 20 årens dödssiffror visar på oroande resultat. Speciellt för kvinnor.

2017 dog nästan 73 000 amerikaner av alkoholrelaterade sjukdomar. År 1999 var samma siffra 36 000. Det rapporterar NPR.

Framför allt så är det kvinnor och äldre som blivit mer förekommande i statistiken. Vita kvinnor är den grupp som står för den största ökningen. Men män dör fortfarande mer ofta än kvinnor till följd av alkoholrelaterade sjukdomar.
– Alkoholanvändningen ökar bland kvinnor vilket lett en ökning av kvinnors alkoholskador, inklusive akutbesök, inläggning och död, säger studiens författare Aaron White till NPR.

Andelen kvinnor som uppger att de dricker alkohol ökade med 10,1 procent mellan 1999 och 2017. Berusningsdrickandet bland kvinnor ökade med 23,3 procent. Den genomsnittliga konsumtionen på nationell nivå ökade med 8 procent under den studerade tidsperioden.

Enligt studien var alkohol 2017 USA:s dödligaste drog efter cigaretter. Inte ens överdoser av olagliga droger smäller högre än alkoholdöden. Det är främst genom lever- och hjärtsjukdomar, cancer och olyckor som alkoholen tar sina offer.

Studien genomfördes avNational Institute on Alcohol and Alcoholism, en del av myndigheten NIH, och publicerades i tidskriften Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer