Alkohol

Alkohol bakom ökning av leversjukdomar i Storbritannien

Ökad alkoholkonsumtion anses ligga bakom en kraftig ökning av antalet personer som dör av leversjukdom i Storbritannien.

En studie av sjukdomar som går att förebygga visar en ökning på 40 procent på tolv år av antalet dödsfall i leversjukdom. Män drabbas dubbelt så ofta som kvinnor. Det skriver The Guardian.

– Den snabba och chockerande ökningen hänger direkt ihop med längre öppettider på puben och ökad alkoholkonsumtion, säger professor Julia Verne, som lett studien.

Resultaten avslöjar stora regionala variationer i såväl antalet vårddagar på sjukhus som dödlighet i leversjukdom. Det är också den enda dödsorsak som ökar i Storbritannien samtidigt som den minskar i övriga Europa.

Experter beskriver dödsfall i leversjukdom som en växande epidemi i Storbritannien. I England och Wales är det den femte vanligaste dödsorsaken efter hjärtsjukdom, cancer, stroke och sjukdomar i andningsorganen.

Omkring 5 procent av leversjukdomarna beror på någon autoimmun sjukdom. Resten orsakas av alkohol, fetma eller hepatit.

Särskilt hårt drabbade är invånarna i Blackpool. Där dör 58,4 män per 100 000 invånare, jämfört med i centrala Bedfordshire där 13 per 100 000 dör.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer