Missbruk

Äldres alkoholmissbruk dränerar sjukvården i Storbritannien

I alkoholdebatten hamnar fokus ofta på ungdomar och deras alkoholkonsumtion. Men de som belastar sjukvården mest med alkoholskador är de som är mellan 55 och 74.

Organisationen Alcohol concern har gjort en översikt över alkohorelaterade kostnader för hälsovården i Storbritannen.

Översikten visar att det är 55 – 74-åringar som står för den största delen av kostnaderna. Till exempel kostar de mer än tio gånger så mycket som åldersgruppen 16 – 24 år. De är också inlagda för vård åtta gånger så ofta som 16 – 24-åringarna.

− Ofta beskylls unga för att bära ansvaret för de ökande kostnaderna för alkoholmissbruk, men i verkligheten är det inte alls fallet. Istället är det medelålders medelklass människor som regelbundet dricker överden rekommenderade gränsen som drar på sig åkommor som kräver dyr sjukvård, säger Alcohol concerns chef Eric Appleby i en kommentar.

Professor sir Ian Gilmore tror att många inte förstår att vilka hälsorisker de utsätter sig för.

− Det är de okunniga medelålders som riskerar sin hälsa. De dyker upp på sjukhusen med diagnoser som stroke, hjärtsjukdomar, cancer och leversjukdomar. Folk förstår inte att deras alkoholkonsumtion ökar riskerna för hälsoprobelm, säger han.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer