Skottland

30 gånger högre cancerrisk för rökare som dricker

Risken för att få cancer är 30 gånger högre för de som både röker och dricker. Detta enligt en guide till läkare i Skottland.

De flesta vet att alkohol ökar risken för cancer. Så även rökning. Men färre känner till att de som konsumerar både och, löper hela trettio gånger högre risk att utveckla mun- eller halscancer, än de som använder antingen alkohol eller tobak, rapporterar brittiska BBC.

Informationen publiceras nu i en uppdaterad guide från The Scottish Health Action on Alcohol Problem, Shaap, som riktar sig till läkare i Skottland.

Shaaps ordförande, läkaren Peter Rice, säger till BBC att kunskapen om kopplingen mellan alkohol och cancer har fortsatt att utvecklas och att de är glada att kunna publicera en uppdaterad rapport om sambandet och hänvisar till forskningsrapporter.

I guiden står det att alkohol påverkar cellerna mellan mun och hals, vilket kan öka upptaget av cancerframkallande ämnen. Dessutom omvandlas alkohol till acetaldehyd i kroppen, vilket skadar ens DNA och stoppar cellrepareringen. Alkohol påverkar också nivån av hormoner i kroppen, det vill säga de budbärare som ger celler instruktioner om när de ska växa eller dela sig.

Orsaken till att cancerrisken ökar drastiskt om man både röker och dricker, beror bland annat på att alkohol påverkar huden runt munnen och gör att tobakens gifter passerar lättare. Tobaksrök innehåller också formaldehyd, en giftig kemikalie som liknar acetaldehyd – dessa två kemikalier tillsammans kan överväldiga kroppens försvarsmekanismer.

Den uppdaterade läkarguiden välkomnas av Skottlands chefsläkare, Catherine Calderwood, som säger att kopplingen mellan alkohol och cancer inte tidigare varit tillräckligt välkänd, och att det är viktigt att höja medvetenheten om sambandet bland befolkningen.

Enligt den skotska guiden kan alkoholkonsumtion störa återhämtningen från en cancerbehandling och påverka hur väl cellgifter fungerar. De skriver också att forskning även visar att bröstcancer är mer vanligt förekommande bland personer som dricker mer än motsvarande drygt tre standardglas i veckan.

Professor Annie Anderson, ordförande i Scottish Cancer Prevention Network, säger till BBC att allt eftersom cancer ökar i samhället, blir det också viktigare att minska alkoholkonsumtionen:

– De nya Shaap-råden ger ett tydligt budskap med positiva sätt att minska alkoholens cancerrisker.

Globalt orsakas ungefär fem procent av alla dödsfall i cancer av alkohol, enligt svenska Cancerfonden.

Mer från Accent