Engagemang

”Personligt engagemang är grunden”

Utan sina medlemmar är en folkrörelse som IOGT-NTO ingenting. Supernätverkaren Olle Häggström och IOGT-NTO:s drogpolitiska chef Irma Kilim delar med sig av sina bästa tips.

Olle Häggström, ordförande i IOGT-NTO:s distrikt Mitt och bosatt i Drömme väster om Örnsköldsvik, har ägnat hela livet åt nykterhetsfrågor.

– Det sitter nog i generna. Min morfar var väldigt engagerad, i både politiken och nykterhetsrörelsen. Så engagerad att han ibland försummade att sköta gården.

Arvet gick vidare till nästa generation, och till nästa.

– Min mamma, Margit Häggström, var också väldigt engagerad, men hon var född på 1920-talet och som det var med kvinnor på den tiden var engagemanget lite mer tillbakadraget. Men hon har skrivit hundratals handskrivna protokoll och hade en väldigt vacker och prydlig handstil.

Även Olles far, Tage Häggström, var engagerad även om han inte var nykterist innan han träffade Olles mamma.

– Han var ute och rumlade en del, men som jag förstått det ställde min mamma ultimatum; han fick gå med i IOGT-NTO om det skulle bli någon fortsättning på deras förhållande. Han blev sedan väldigt engagerad i såväl IOGT-NTO som Våra Gårdar.

Själv började Olle Häggström följa med sin pappa på logemöten från 7–8 års ålder.

– Jag tyckte det var roligt, men inte förrän i 18-årsåldern bestämde jag mig på allvar för att bli nykterist.

”Jag hade också testat att dricka några gånger, men tyckte inte att det gav något.”

Olle Häggström

I UNF-föreningen i Drömme var det lite si och så med nykterheten hos vissa.

– Jag hade också testat att dricka några gånger, men tyckte inte att det gav något. Men vi fattade ett beslut i föreningen att det måste bli mer ordning och att vi måste kräva nykterhet av medlemmarna. Då valde jag nykterheten

Olle Häggström beskriver sig själv som en tävlingsmänniska.

– Människor gillar att lyckas. Det är det som lockar i idrotten, men min kropp har aldrig varit skapt för idrott. Däremot är jag duktig på att organisera. Då får jag bekräftelse och uppskattning. Att jag har en tävlingsinstinkt märks när vi till exempel ska värva medlemmar. Då vill jag få ett bra resultat.

När han gick i pension 2018 hade han varit anställd i nykterhetsrörelsen i 45 år.

– Nästan hela tiden har jag haft ideella uppdrag parallellt. Jag tror det är bra att ha en fot kvar i myllan om man ska förstå verksamheten.

”Att få dela stoltheten och glädjen med andra när man genomfört något, det är drivkraften.”

Olle Häggström

Även som pensionär har engagemanget fortlevt. Anledningen är gemenskapen han känner i folkrörelsearbetet.

– Att få dela stoltheten och glädjen med andra när man genomfört ett bra arrangemang, fått prata med politiker eller lyckats rekrytera nya medlemmar – det är drivkraften.

Något han ogillar är lösa trådar.

– Det värsta jag vet är satsningar som dras i gång och aldrig avslutas. Blev det inte som vi tänkt måste vi bestämma oss för att lägga ner.

För att undvika att saker blir hängande i luften arbetar distrikt Mitt med en beslutslogg.

– När vi beslutat om någon ny verksamhet bestämmer vi vad som ska göras och vilka som är ansvariga. Då markeras aktiviteten som gul. Blir den klar så markeras den som grön. Blir det stopp så blir den röd. Är stoppet inte bara tillfälligt så beslutar vi att det här ska vi inte göra.

Bäst tycker han om att se långsiktiga resultat av sitt arbete. Han berättar om när han häromåret gick in på Café skogens hemsida (IOGT-NTO-rörelsens fritidsgård i Örebro).

– Då råkade jag se att en kille som jag värvade för många år sedan nu sitter i styrelsen där. Att tänka på vad han, och andra som jag lockat till rörelsen, har åstadkommit genom åren och hur många de i sin tur mött får mig att känna att man gör skillnad.

”Människor som säger ”Det där går inte” ser jag som en utmaning. Men visst är det motigt ibland.”

Olle Häggström

Motgångar är inget Olle Häggström låter sig nedslås av.

– Människor som säger ”Det där går inte” ser jag som en utmaning. Men visst är det motigt ibland. Jag har ju varit med om många föreningsnedläggningar, men jag väljer att se om det kan finnas några öppningar. Om vi inte får ihop en styrelse kanske vi kan hitta några som kan tänka sig att göra några aktiviteter under året.

Han är också politiskt engagerad.

– Jag tycker att det är bra att vara engagerad på flera håll. Då får man lite större perspektiv. Jag tror också att IOGT-NTO haft nytta av mitt politiska engagemang. Jag tar med mig idéer och kan föra in IOGT-NTO:s frågor i politiska sammanhang. Men jag försöker alltid tänka på vem jag representerar och tar alltid av mig partinålen när jag företräder IOGT-NTO.

Det nätverk han byggt genom att vara engagerad på flera ställen är ovärderligt, och har resulterat i flera livaktiga samarbeten.

– IOGT-NTO har aldrig varit så stort att vi kan förändra världen själva. Då gäller det att få andra med sig. Men nätverk byggs inte från en dag till nästa. Man måste börja tidigt att lära känna människor och vinna förtroende.

”IOGT-NTO har aldrig varit så stort att vi kan förändra världen själva. Då gäller det att få andra med sig.”

Olle Häggström

Hans tips för att engagera fler är att hitta uppdrag som snabbt ger resultat.

– Vi behöver lågtröskelaktiviteter, som att hjälpa till att dela ut flygblad. Sedan tror jag på att prata med medlemmarna och höra vad de kan tänka sig att göra. Vi har som mål att ringa hundra medlemmar per termin från distriktets sida. Jag tror mycket på det personliga samtalet.

När frågan om en eventuell sammanslagning av IOGT-NTO-rörelsens fyra förbund kom upp reagerade Olle Häggström med ett ”Äntligen!”.

– Så har vi jobbat till häromåret då IOGT-NTO:s distrikt blev större. Fram till dess valde vi samma styrelse vid tre årsmöten: IOGT-NTO:s, UNF:s och Junis.

Så när ett tätt samarbete precis avslutats så kommer ett förslag om att återuppta det, och Olle Häggströms reaktion är ”äntligen!”.

Händer det aldrig att du blir less på alltihop?

– Jo, särskilt när jag är på väg till något möte eller någon aktivitet kan jag undra: Varför lovade jag detta? Men det är väldigt sällan jag känner likadant när jag går därifrån.

Olle Häggströms fru Ingrid Häggström är kassör i IOGT-NTO-föreningen och i Junis-distriktet.

– Trots att hon är rullstolsburen deltar hon i Junis aktiviteter varje vecka. Så vi har engagemanget gemensamt, vilket underlättar.

Irma Kilim, drogpolitisk chef på IOGT-NTO, säger att Olle Häggströms nätverk varit till nytta även på förbundsnivå.

– När vi kontaktade en riksdagsledamot visste hon mycket väl vad IOGT-NTO var och hade en positiv bild av oss eftersom hon kände Olle, säger hon.

”Man ska alltid utgå från sig själv: Vad tycker jag är roligt? Vad ger mig energi?”

Irma Kilim

Hon tycker inte att man ska vara rädd för att ge sig in i alkoholpolitiken även om man inte vill lägga ner så mycket tid som Olle Häggström. 

– Man ska alltid utgå från sig själv: Vad tycker jag är roligt? Vad ger mig energi? Tycker man att det är jobbigt att ringa runt och prata med folk så kanske man inte ska göra det. Och den som är väldigt utåt­riktad kanske inte ska vara sekreterare i en förening.

Foto: Nathalie C. Andersson

Irma Kilim tycker att man ska fundera över vilka frågor man vill engagera sig i.

– Vilka frågor brinner jag för? Ungas rättigheter, gårdsförsäljning? Leta upp fler som tycker som du. Det är roligare att jobba tillsammans.

Men spelar det verkligen någon roll om ­jag bara gör en liten insats?

– Det spelar jättestor roll! Varje samtal spelar roll. Är vi fler som förmedlar ett budskap så förändrar vi lite i taget.

Vill man inte göra något som är direkt politiskt så kan man göra något annat.

– Om man ordnar ett mingel för allmänheten eller politiker där de får lära känna IOGT-NTO så underlättar det när vi sedan kommer med ett politiskt krav eller förslag. Alla insatser räknas, säger Irma Kilim.

Mer från Accent