Rörelsen

Lokal-tv i Skellefteå: Tystnad, tagning!

IOGT-NTO-föreningen i Skellefteå sänder regelbundet i stadens lokala tevekanal. Accent var med under en av direktsändningarna.

Klapp, klapp! Bo Löfbom smäller ihop händerna. Sorlet tystnar. Nedräkningen börjar och så: ”Ju mer vi är tillsammans, tillsammans, tillsammans …”

Brage spelar dragspel och besökarna med sånghäften klämmer i. Tevekamerorna rullar, tonerna kablas ut i etern. När IOGT-NTO-föreningen 125:an i Skellefteå har allsång är det direktsänt som gäller. Både närradio och lokal-tv. Nervöst?

– Nä, vi har gjort det här så många gånger nu, säger Malin Sjögren.

Bo Löfbom nästan dansar med mikrofonen och håller den framför Brage Lidgren som berättar om när han köpte godis och en liten flicka sade: ”Dä ä’ int lörda’ i da’”.

Publiken skrattar. De har varit med förr. Många gånger. Föreningen tycker om att gå i bräschen.

– När allsången på Skansen började hade vi hållit igång länge.

Bo Löfbom, 77 år, är en av eldsjälarna. Allsångsledaren som gör radioprogram och håller i temakvällar. Med sin bakgrund i Skellefterevyn och som sångare har han genom åren samlat en hel del material att presentera publikt. Han är ordförande både i IOGT-NTO 125:an och för TV Skellefteå där föreningar som vill sända lokalteve ingår. Brage Lidgren spelar och underhåller på allsången.

I början av 1970-talet började IOGT-NTO som en av de första föreningarna i stan med närradio. Kyrkor, politiska partier, och 125:an sände från sina verksamheter. Bo Löfbom intervjuade och klippte materialet med dubbla kassettbandspelare. Ibland gjorde dåvarande ordföranden Hans Hansson reportage.

När föreningen Urkraft i Skellefteå lade ned sina lokaltevesändningar höll sig 125:an framme.

– Vi sa att vi har sänt radio i 20 år, nu ska vi sända teve, minns Bo Löfbom.

De fick sändningstillstånd. Fler föreningar hakade på. Cirka 75 000 kronor satsades på kameror och utrustning. I mitten av 2000-talet kunde de börja sända.

– Vi vill framför allt föra ut vårt budskap när det gäller nykterhet och spegla det som händer på gården men även berätta andra saker, säger Bo Löfbom.

Kända västerbottensförfattare som P. O. Enquist och Sara Lidman har tidigare hörts i radion, liksom pensionerade prosten Lars Jonsson som kan Skellefteås historia. Det har sänts önskemusik liksom den politiska debatten Drogkampen. Snart ska ett reportage om Bo Löfboms turnéer tillsammans med snart 80-åriga norska pianisten och sångerskan Kirsten Tangen sändas i radio och tv. Bo Löfboms bibliotek med gamla kassettband väntar på att återanvändas som nostalgiprogram. Teknikern Thomas Sundell, administratör för Skellefteå IOGT-NTO-krets och kassör för 125:an, för över dem till DVD. Under direktsändningen styr han reglarna till mixerbordet i radiostudion i källaren.

– Det är inte så svårt, tycker han.

IOGT-NTO-föreningen 125:an sänder radio två kvällar i veckan, andra kvällen repris och teve två timmar i månaden, andra kvällen repris. I lokalteve är det i huvudsak allsångskvällarna som sänds från föreningen. Önskan finns att sända mer, men fler ideella krafter behövs. Som chefen och ansvarige utgivaren för TV Skellefteå Berth Gustafsson säger:

– Bo Löfbom kommer att stå på scenen så länge han kan stå, men vem tar över?

Berth Gustafsson har handlett många människor som genom arbetsförmedlingen fått en praktikplats på närradion, de senaste åren även inom teve. De sänder dagtid när föreningarna inte sänder. I kväll är tre av dem utlånade till IOGT-gården för att sända allsången. Jonas Björklund, numera halvtidsanställd på TV Skellefteå är bildproducent i tv-studion bakom Bo Löfbom och talar om för kameramännen vad de ska filma och vilken kamera som är i sändning. En kamera filmar scenen framifrån. Robert Karlsson panorerar publiken en vända. Malin Sjögren filmar kvällens gäster, Skellefteå manskör, som med djupa röster börjat sjunga om kristallen den fina. En i publiken tycker att kören gjort bättre framträdanden, men allt behöver inte vara perfekt. Även filmarna retar sig på egna misstag men lär av dem.

– Blir det problem vet vi hur vi fixar det, säger Jonas.

– Ja, då visar vi den andra kameran, säger Robert leende.

Allsången, vars sändningar betalas av IOGT-NTO-125:an och kommunens fullmäktigemöten är enda inkomstkällorna för TV Skellefteå. Berth Gustafsson menar att reklampengar behövs för att utveckla tv:n. Utan pengar kan de inte köpa in program och inte sända musik som kostar STIM-avgifter.

– Närradion, som får sända reklam, har en stabil ekonomi. Vi får se vad nya kulturministern gör.

Cirka tio procent av skellefteborna, 7000 personer, lyssnar på närradion varje dag, 50 procent någon gång i månaden. Hur många som tittar på lokalteve vet ingen, men den når ungefär 30 000 hushåll. Bo Löfbom får återkoppling av folk han möter.

– Grannarna sade ”vi såg dej på tv i går” å ”joo, de’ va’ bra”, berättar han. En del har hört radioprogram som de tyckte om.

Bo Löfbom funderar över sin allsångsefterträdare och hoppas att det finns UNF:are som vill sända radio. I kväll vilar inga sorger över 125:an.

– Det är månförmörkelse så vi ska sjunga ”Jag vill ha en egen måne” säger han.

Brage Lidgren spelar. Publiken sjunger.

När filmteamet monterar ner kamerorna och drar loss tejpen som hållit kablarna på golvet konstaterar de att sändningen blev lyckad.

Mer från Accent