Politik

Susanna Olsson

Du har nyss blivit medlem i IOGT-NTO. Varför?

– Jag har alltid varit nykterist och anordnade tidigt nyktra arrangemang tillsammans med UNF. Men lustigt nog hade ingen frågat om jag var medlem, alla tog det bara för givet. När jag fick frågan för ett år sedan tackade jag givetvis ja och gick med i UNF, där jag redan hade många kompisar. Jag tycker att det känns bra att ha en organisation i ryggen, då är det lättare att vara med och påverka. Nu har jag nått en ålder då det är dags att bli medlem i IOGT-NTO.

Vilka arrangemang anordnade du?

– Nyktra musikarrangemang med så kallad noise och chipmusik. Det senare är musik baserad på ljudet i maskiner och ljudkort. Föreningen som jag var aktiv i heter Wang Electronics och där är jag fortfarande med. Det är en överskridande UNF/IOGT-NTO-förening, så skillnaden är inte så stor för mig.

Vilka förväntningar har du på ditt medlemskap i IOGT-NTO?

– Jag har aldrig varit jätteaktiv inom andra UNF-arrangemang än de jag gillar. Men det känns ändå skönt att vara med i IOGT-NTO, det känns vuxnare och lite mer seriöst på ett sätt. UNF är kul och fest och man ska synas och höras mycket, men IOGT-NTO har mindre fokus på sådant. Jag tycker det känns bra att få jobba lite i skymundan med saker som kan betyda något på längre sikt och att tas på allvar. Att många medlemmar är äldre än jag ser jag bara som en tillgång, inte ett problem.

Vad kan du som ung medlem bidra med?

– Jag tänker att jag kan komma med nya infallsvinklar. Jag ser inte svart eller vitt på saker. Jag hoppas att jag kan röra om lite. Även om jag är en vän av ordning, så tycker jag inte att det måste vara så strikt.

Vad sysslar du med just nu?

– Jag studerar på Wendelsbergs folkhögskola på ”Projektbildaren”. Dessförinnan gick jag på konstskola. Anledningen till att jag har valt att plugga på Wendelsberg är att jag vill lära mig mer om organisationen och hur allt fungerar. Jag kan tänka mig att i framtiden arbeta inom nykterhetsrörelsen, men inte nödvändigtvis på en hög post. Det finns många sätt att bidra.

Var är du om tio år?

– Då hoppas jag att jag är en person som har vågat testa gränser och som i alla fall har försökt att förändra samhället. Om inte annat så genom att vara en bra förebild. Inte genom pekpinnar utan genom att vara aktiv och aktivera andra.

Intervjun publicerades i Accent nr 2/2014.

Mer från Accent