alkohol

Alkohol bidrar till övervikt

En ny studie visar att en de som dricker alkohol, i genomsnitt, får i sig 16 procent av sitt rekommenderade dagsbehov av kalorier bara från alkohol.

− Det förvånar mig inte, alkohol innehåller massor av kalorier, säger Kevin Kozlowski, som studerar näringslära femte året vid Ohio State college.

Foto av en tjock mage taget av Flickr/FBellon
Foto: Flickr/FBellon
Även om man håller sig till lågkaloriöl, som innehåller mellan 99 och 150 kalorier, blir det en hel del om man dricker fler.

− Om man är en student, som jag och mina kompisar, som kan dricka upp emot 10 – 15 öl under en helgkväll så kommer man upp i ett par tusen kalorier även med lågkaloridrycker, vilket är mer än man behöver på en dag, säger Kevin Kozlowski.

Alkohol stimulerar aptiten. Dessutom har tankar på diet, eller hur mycket man borde äta, en tendens att försvinna när man är berusad.

− Saken är den att alkohol löser upp dina hämningar och du löper större risk att överäta och äta skräpmat, säger Kevin Kozlowski.

Förbränningen av maten går också långsammare eftersom kroppen prioriterar att göra sig av med alkoholen som är giftig.

− När kroppen inte förbränner maten ordentligt tenderar energin att lagras som kroppsfett, säger Kevin Kozlowski.

Många timmar får läggas i gymet för att kompensera för helgens utsvävningar.

Kevin Kozlowski påpekar att det inte bara är kalorierna i alkoholdrycker som kan orsaka övervikt och fetma.

− Alla ”tjejdrinkar” är fullspäckade med socker. För fettupplagringen är socker ännu värre än alkoholens kalorier. Det får ditt insulin att rusa i höjden och då lagrar du mer kroppsfett, säger han.

Män dricker dock mycket mer så de får ändå i sig fler kalorier.

Mer från Accent