Max en lättöl om dagen

Att minska den rekommenderade dosen alkohol till 5 gram per dag skulle rädda livet på 4 600 engelsmän om året. Det hävdar forskare från Oxford i en artikel i British Medical Journal.

Ungefär 2 800 färre skulle dö av leversjukdom och ungefär lika många färre av cancer. Däremot skulle antalet som dör i hjärt-kärlsjukdom öka en aning. Sammantaget skulle vinsten bli 4 600 färre dödsfall.

Forskarna i Oxford har använt sig av en simuleringsmodell för att skatta antalet döda av hjärt-kärlsjukdom, stroke, högt blodtryck, diabetes, levercirrhos, epilepsi och fem olika cancersjukdomar som skulle öka eller minska som ett resultat av ändrad alkoholkonsumtion bland vuxna engelsmän.

De fann att den optimala nivån, där lägst andel dog på grund av alkohol, var 5 gram per dag.

Forskarna påpekar att de råd som ges idag ligger långt över den mängden. I England rekommenderas män att inte dricka mer än tre – fyra enheter à 10 ml, vilket ungefär motsvarar ett halvt glas vin, per dag, och kvinnor inte mer än två – tre per dag. De 5 gram som rekommenderas som forskarna kommit fram till motsvarar en halv enhet, alltså ett kvarts glas vin eller en kvarts ”pint” öl. En svensk lättöl innehåller cirka 7 gram.

Någon skillnad i antalet dödsfall om andelen helnyktra ökade kunde forskarna inte finna.

I Sverige rekommenderas kvinnor att dricka max 9 glas vin i veckan, under förutsättning att det dricks utspritt över veckan, och män max 14. Det är ungefär samma mängder som rekommenderas i Storbritannien.

Eva Ekeroth

Mer från Accent