Segelbåt översvämmad av kokain

Från Colombia kom flera ton kokain till Sverige och Europa – smugglad i segelbåt. Den misstänkta huvudmannen har tidigare dömts för flera bankrån i Sverige. Detta är en av Sveriges största narkotikahärvor.  

Åtta personer anklagas för att vara delaktiga i narkotikahanteringen eller för att ha hjälpt till att placera och dölja pengar från brotten. Ligans vinst är beräknad till 114 miljoner kronor. Redan 2010 uppmärksammades kokainsmugglingen. Då handlade det om en svensk ensamseglare som greps utanför den franska ön Martinique i Karibiska havet. Mannen hade 1,4 ton kokain lastat i båten.

Det franska tillslaget kom på initiativ av Rikskriminalen i Sverige. Det rörde sig även om mycket mer kokain än någon anade. Utredningen är en av de största i landet och har pågått i mer än tre år. Polis och åklagare har under tiden varit mycket tystlåtna. Ensamseglaren ska ha gjort flera resor över Atlanten med narkotikalast. Innan polisen ingrep ska en del redan ha hunnit säljas. En svensk 39-årig man pekas ut som den verklige uppdragsgivaren. Han är tidigare dömd för ett flertal bankrån.

– Totalt handlar det om flera ton kokain. Gatuvärdet på det beslagtagna kokainet kan röra sig om 4,5 miljarder kronor, säger kammar­åklagare Karin Bergstrand, förundersökningsledare i den gigantiska utredningen, till DN.

Seglaren är idag 55 år gammal och har gjort flera resor över Atlanten i olika båtar. Efter tillslaget utanför Martinique hittades tio kilo kokain på en segelbåt i Göteborg. Polis och åklagare tror att detta inte var hela lasten utan endast en del av den. Han har själv dessutom erkänt att han år 2009 satt i en båt i Karibiska havet och väntade på nästan ett ton kokain. Den gången hann dock den amerikanska tullen ingripa innan lasten kom fram. Fyra män från Colombia greps och avtjänar för tillfället långa fängelsestraff.

Narkotikahandeln är förgrenad över tre kontinenter, Sydamerika, Nordamerika och Europa. Ligan arbetar mycket avancerat. Pengar har placerats i bolag på bland annat Jersey, Malta och Jungfruöarna.

– Det är oerhört professionellt upplagt. De har gjort allt för att dölja kontakter och transaktioner, säger Karin Bergstrand till DN.

Kommunikationerna mellan ligans medlemmar har bland annat skett vid e-postkonton som de alla har haft lösenordet till. Meddelandena har aldrig skickats utan alltid sparats som utkast. På så sätt har alla delaktiga kunnat gå in och läsa. Narkotikahärvan rullades upp eftersom den huvudmisstänkta mannen är en av de strategiska personer som Rikskriminalen har särskild uppsikt över. Han ska vara oerhört professionell och beskrivs ibland som farlig. Utöver bankrånen har han vid tre tillfällen fritagits av beväpnade medhjälpare.

Mannen emigrerade till Spanien år 2007, men svenska polisen har fortsatt att hålla ett öga på honom. Tydligen lever han ett extremt lyxliv både i Spanien och Colombia. På papperen står det att alla tillgångar som bilar, båtar och hus har ägts av släktingar till honom. Åklagaren anser sig dock kunna bevisa att det verkligen är 39-åringen som äger allting.

Förundersökningen är knappast liten. Den innehåller 14.000 sidor och 5.000 av dessa är e-postmeddelanden och utskrifter av avlyssnade samtal.

– Vi har använt alla resurser i den här utredningen, säger en poliskälla till DN.

Polis och åklagare i Sverige har fått rättshjälp från Colombia, USA, Frankrike, Malta, Cypern, Schweiz, Estland och England. Den 55-åriga seglaren erkänner stora delar av det han anklagats för. Den huvudmisstänkta mannen nekar helt och det gör även de övriga sex inblandade. Två åtalade kvinnor är släkt eller närstående till huvudmannen. Rättegången, som påbörjas den 16 april, planerar att pågå till hösten. Förhandlingarna sker i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt.

– Vi vill inte riskera en fjärde väpnad fritagning, säger kammaråklagare Karin Bergstrand till DN.

Moa Stiernstedt

Mer från Accent