Alkohol förhärligas i resetidningar

Idag presenterar nätverket Schyst Resande en granskning av resejournalistiken där bland annat förhållningssättet till alkohol synas. Ett exempel, där en journalist på tidningen Vagabond går så långt som att förhärliga sin alkoholpåverkade bilkörning, visar att det finns stora brister i kunskaperna kring alkohol och hur den framställs i redaktionell text.

-Det är självklart att man inte romantiserar fyllekörning här hemma i Sverige. Men du blir inte mindre farlig bara för att du är utomlands och att förhärliga ett beteende som kan skada både dig själv och andra är extremt oansvarigt oavsett var du befinner dig, säger Anna Carlstedt, IOGT-NTOs ordförande.

Hon ställer sig också frågan vem det egentligen är som vill ha all den här alkoholen.

-I dag efterfrågar många resenärer alkoholfria flygningar, attityderna håller sakta på att förändras. Det finns en klar mottrend mot att folk super på resemålen. Samtidigt finns ett stort tryck från alkoholindustrin att upprätthålla en hög konsumtion på semesterorterna. Jag anser att resetidningarna borde ta sitt ansvar och även skriva om alkoholens negativa konsekvenser, säger Anna Carlstedt och tillägger att hon upplever alkoholförhärligande artklar som lite sunkiga och otidsenliga.

-Jag trodde att tidningar som Vagabond ville stå för ett schysst, hänsynsfullt resande. I dag vill människor resa miljövänligt. Eko- och hälsoturism är stort. I det perspektivet känns resetidningarnas förskönande beskrivningar av alkohol som ofräscha.

Vagabonds chefredaktör Tobias Larsson håller med – till viss del.

-Rapporten där resejournalistiken granskas har definitivt gett mig en tankeställare. Vi måste bli bättre på att skriva artiklar som belyser även alkoholens negativa konsekvenser. Men jag tycker inte att man i varje artikel där alkohol nämns måste skriva om baksidorna. Våra läsare kan tänka själva och dra sina egna slutsatser, säger han.

Artikeln där Vagabonds reporter alkoholpåverkad kör bil på Irland kommenterar han så här:

-Jag ställer mig inte bakom den typen av onyanserat förhärligande av alkohol och bilkörning. Självklart ska man aldrig köra alkoholpåverkad. Det avsnittet borde ha redigerats bort.

Maria Zaitzewsky Rundgren

Mer från Accent