Nykterhet

Hallå där, kongressgeneral Björn Karlsson!

Hallå där, Björn Karlsson, general för IOGT-NTO-rörelsens kongresser i Åre.

Hur går det med alla förberedelser?

Det går bra, allt flyter på planenligt. Visst finns det en del smärre praktiska saker att ordna med, mest gällande boende och mat för de andra förbunden. Men för IOGT-NTOs del är det mesta löst. Det kommer att bli en bra kongress!

Hur många har anmält sig hittills?

854 personer totalt för alla förbunden. Men vi tror att det blir fler. Än finns det tid att anmäla sig.

Hur skiljer sig årets kongress från tidigare kongresser?

I år har vi för första gången samlat alla seminarier efter att förhandlingarna är avslutade, alltså under lördagen och söndagen. Det finns ett missnöje kring detta och det debatteras flitigt. Många anser att man kört över förra kongressens beslut om att inte göra så här. Nu blir det ändå en hel del utflykter och aktiviteter för dem som inte sitter i förhandlingar. Det rör sig om ett par hundra personer som kanske vill se sig om i Åre medan de 100 ombuden förhandlar. Vi ordnar vandringar på Åreskutan, en utflykt till det fantastiska vattenfallet Tännforsen och till ett sameläger. Fiske och kajakturer erbjuds också.

Varför ska man åka på kongress?

För att vara med och påverka rörelsens framtid och för att umgås och träffa andra medlemmar. Det är också viktigt att komma ihåg att man kan göra sin röst hörd på förhandlingarna även om man inte är ett ombud. Vem som helst kan delta i och påverka debatten genom att ställa sig i talarstolen. Seminerierna är en annan bra anledning att komma, eftersom man vidgar sina vyer och får utbildning i olika frågor.

Maria Zaitzewsky Rundgren

Mer från Accent