”Det går inte att bara sitta och vara nykter i sin förening”

Ska föreningarna ägna sig åt alkoholpolitik och opinionsbildning? Eller fyller de sin funktion bara genom att finnas till och umgås med varandra? Andrine Winther, ledamot i IOGT-NTO:s förbundsstyrelse ger sin syn på saken.

”Jag kan konstatera att föreningsverksamheten är väldigt viktig och jag slås av att det ändå görs så mycket. Sedan är ju frågan om det bidrar till att nå vår mål- och verksamhetsinriktning.

Mycket är ganska pliktskyldigt, man har möte för att man ska ha möte och sedan kan man undra vad det leder till. Visst bidrar föreningarna till vissa av de målen som finns när de har möten; de bidrar till en demokratiutveckling och det är en nykter miljö när man gör det. Och de opinionsbildande aktiviteterna som man rapporterar in gör ju så klart skillnad.

Men för att man ska nå målen går det inte bara att sitta och vara nykter i sin förening. Man måste vara utåtriktad på något sätt. Sedan kan man vara det på olika sätt.

Jag är inte så rabiat att jag tycker att vi ska lägga ner alla föreningar men däremot tycker jag att vi ska titta noga på hur man ska kunna engagera sig på ett annat sätt.

Det är nog framförallt det här att vi traditionellt haft en struktur där man går in i en förening, kanske får ett uppdrag och när man suttit där ett tag så kanske man börjar göra aktiviteter som bidrar till att uppnå våra mål, som behöver ändras. Man behöver kunna gå in och göra aktiviteter direkt. Som exempelvis under Folknykterhetens vecka där man kan gå in och göra en specifik grej som att dela ut flygblad.

Jag är helt säker på att föreningarna som de ser ut idag bidrar definitivt med sin del men vi måste hitta andra sätt att kroka upp människors engagemang. Det måste gå att mötas på andra sätt än var du bor.”

Mer från Accent