Nykterhet

Delad kongress väcker kritik

Sommarens kongress i Åre kommer att delas upp i en förhandlingsdel och en seminariedel. Detta trots att förra kongressen beslutade att det ska vara en blandning av ”arbete och fest”.

Programmet för IOGT-NTO:s kongress i Åre börjar klarna. Mellan onsdag och fredag blir det förhandlingar, men inga seminarier eller verkstäder för gäster som inte är ombud. På lördagen och söndag morgon arrangeras ett antal seminarier, och på lördag kväll blir det en kongressfest tillsammans med UNF och Junis.
På förra kongressen diskuterades frågan om formen för kongresserna livligt. Förbundsstyrelsen ville då ha rena beslutskongresser, men röstades ner av ombuden som ville fortsätta ha kongresser som samlar såväl ombud som andra medlemmar.

– Jag ser det här som en kompromisslösning, säger Anna Carlstedt, förbundsordförande i IOGT-NTO. Efter utvärderingen av kongressen i Uppsala för fyra år sedan vet vi att många ombud känner sig inlåsta i förhandlingslokalen och hinner inte delta i den övriga verksamheten under veckan.
Anna Carlstedt menar också att det är svårt och personalkrävande med så stora arrangemang som kongresserna har varit hittills.

– Nu koncentrerar vi själva kongressen till tre dagar och det blir först politik och sen party. Det gör ju också att andra medlemmar eller anhöriga som inte vill vara med hela veckan kan åka upp framåt helgen.

En av de debattörer som argumenterade för blandade kongresser även i framtiden var Gunilla Ragnarsson. Hon tycker att förbundsstyrelsen nu går emot det beslut som fattades på förra kongressen.

– Det här är ju inte klokt. I praktiken blir det två olika arrangemang, jag tycker inte att det är i linje med vad som beslutades. Vi får väl se, men jag tror att det här betyder att det inte kommer så många på kongressen, det kan bli en väldig flopp. Det är långt att åka till Åre över helgen.

Gunilla Ragnarsson håller med om att kongresserna har blivit väl stora och komplicerade arrangemang, men menar att det finns andra sätt att arrangera så att kongressveckan också är lockande för andra än ombuden.

– Det måste ju i alla fall finnas en anledning för den som inte är ombud att komma dit – annars blir det ju bara en beslutskongress.

Uppdaterat: I samarbete med eventbolaget Äventyr i Åre kommer kongressen att erbjuda en rad olika äventyrsaktiviteter även under de inledande dagarna av kongressen. Se ”Delar inte bilden av delad kongress”.

Pierre Andersson

Mer från Accent