Politik

”Vi behöver inte fler ställen att köpa alkohol”

IOGT-NTO har engagerat sig kraftfullt när det gäller gårdsförsäljning av alkohol. Accent bad förbundsordförande Anna Carlstedt förklara varför.

IOGT-NTO jobbar mycket med frågan om gårdsförsäljning just nu. Varför är det här så viktigt?
– Det här är en viktig fråga på flera plan. För det första kan man ju säga att gårdsförsäljning skulle innebära ännu fler ställen att köpa alkohol på och det är inte vad Sverige behöver. Vi behöver snarare fler alkoholfria zoner.

– Den andra viktiga delen är att gårdsförsäljning faktiskt innebär ett hot mot Systembolaget. När EU sade att det var okej för Sverige att ha kvar monopolet för alkohol var vi tvungna att visa att vi inte på något sätt skulle diskriminera utländska aktörer. Det har man löst genom att Systembolaget faktiskt tar hem allt folk vill ha. Om vi tillåter försäljning direkt på gårdar gör vi det lättare för svenska producenter. Då är risken stor att EU tycker att vi inte kan ha kvar monopolet eftersom vi diskriminerar.

– Och sen det här med gårdsförsäljning… Maud Olofsson och andra försöker framställa det här som något charmigt och småskaligt som skulle vara bra för landsbygden. Det är ju inget som säger att det skulle stanna vid det. Det handlar om att tillåta försäljning på tillverkningsstället, varför skulle inte det kunna bli en ganska storskalig verksamhet?

Man hör ganska ofta i debatten att Sverige är det enda landet i Europa som inte tillåter den här typen av försäljning. Då kan det ju inte vara så farligt?
– Vi har en ganska unik situation i Sverige med vårt monopol. Visst är det ganska dyrt och lite krångligt att köpa alkohol här, men det är ett pris som är väl värt att betala. Och Systembolaget har faktiskt aldrig haft ett så starkt stöd bland den svenska befolkningen som just nu. Och då undrar man varför vi skulle vilja riskera det?

Ett annat vanligt argument är att Finland har både monopol och gårdsförsäljning.
– Jo, men så har de också fått tillsägelser av EU-kommissionen om att de inte kan göra som de gör. Den frågan är inte avgjord än.

Vad tycker du att IOGT-NTO-föreningar och medlemmar ute i landet kan göra i den här frågan?
– Det här är en ganska krånglig, teknisk och juridisk fråga, men det vi kan göra är ju att ge frågan ett mänskligt ansikte och ge konkreta exempel. Vi kan berätta för folk varför vi tycker att det är viktigt med Systembolaget och om varför vi inte behöver fler ställen som säljer alkohol.

Pierre Andersson

Mer från Accent